Andrzejki 2023. TOP 10 przekąsek na imprezę andrzejkową [PRZEPISY]
Szybka przekąska - pizzeriny z pomidorami i bazylią Katarzyny Jaworek
Składniki na ciasto
20 g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1,5 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
Dodatkowo
3 pomidory
3 cebule
50 g sera żółtego
1/2 łyżki suszonej bazylii
sól
pieprz
oliwa do smażenia
Wykonanie
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Mąkę przesiać do miski. Dodać rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Pomidory pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość 5mm. Nożem pokroić ciasto na romby. Kawałki ciasta ułożyć na blaszce. Na ciasto nałożyć porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni.